KURS GOTOWANIA: MAKARONY Z POŁUDNIA odbędzie się 4 marca 2022 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Kuchnia południowych Włoch to smaki takich rejonów jak Apulia, Sycylia, Kampania, czy Kalabria. Bazuje ona między innymi na świeżych warzywach wygrzanych w południowym słońcu, głównie są to pomidory, soczyste i słodkie dodawane do większości potraw. Południe Włoch słynie również z wyśmienitych makaronów o fantazyjnych kształtach, które podaje się na wiele sposobów.
Marco przygotuje z Wami klasyczne pasty z Południa: pyszny makaron caserecce z pesto Pantesco z Sycylii, pieczone orecchiette z grzybami z Apulii, kalabaryjskie rigatoni alla Pecorai z pikantną ndują i kremowe bucatini z mozzarellą i genueńskim ragu z Neapolu.
A na deser – sycylijskie cannolo ze świeżą ricottą, czekoladą i pistacjami.
Menu:
- Caserecce z pesto Pantesco (Sycylia)
- Pieczone orecchiette z grzybami, szynką i mozzarellą (Apulia)
- Rigatoni alla Pecoraia, z pomidorem, ndują, serem pecorino i kiełbaską (Kalabria)
- Bucatini z kremem bawolej mozzarelli i genueńskim ragu (Neapol)
- Cannolo ze świeżą ricottą, czekoladą i pistacjami (Sycylia)
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
W kulinarną podróż na Południe Włoch zabierze Was Marco, w w gotowaniu pomogą sprzęty z linii W Collection marki Whirlpool.