KURS GOTOWANIA: MAKARONY Z POŁUDNIA odbędzie się 30 września kwietnia 2022 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Kuchnia południowych Włoch to smaki takich rejonów jak Apulia, Sycylia, Kampania, czy Kalabria. Bazuje ona między innymi na świeżych warzywach wygrzanych w południowym słońcu, głównie są to pomidory, soczyste i słodkie dodawane do większości potraw. Południe Włoch słynie również z wyśmienitych makaronów o fantazyjnych kształtach, które podaje się na wiele sposobów.
Marco przygotuje z Wami klasyczne pasty z Południa: pyszny makaron caserecce z pesto Pantesco z Sycylii, kremowe orecchiette z brokułami, cykorią, małżami i chilli z Apulii, kalabaryjskie rigatoni alla Pecorai z pikantną ndują oraz nietypowe spaghetti.
A na deser – ciasteczka w kształcie półksiężyców ze świeżą ricottą, czekoladą, pistacjami i pomarańczami.
Menu:
- Makaron orecchiette z brokułami, cykorią, małżami i chilli (Apulia)
- Caserecce z pesto Pantesco (Sycylia)
- Rigatoni alla Pecoraia, z pomidorem, ndują, serem pecorino i kiełbaską (Kalabria)
- Omlet ze spaghetti z guanciale, krewetkami i pietruszka (Napoli)
- Cassatelle ze świeżą ricottą, czekoladą, pistacjami i pomarańczą (Sycylia)