KURS GOTOWANIA: OLIWA – WŁOSKIE PŁYNNE ZŁOTO odbędzie się 25 lutego 2022 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Kuchnia włoska bez oliwy nie byłaby włoska… to fakt. Można na niej smażyć nie tylko mięsa i warzywa, ale także dodawać do podniesienia smaku – makaronów, serów, sałatek, owoców, ciast, lodów… tak, zgadza się! Oliwę można używać do wielu dań, nie tylko tych wytrawnych.
Podczas naszych warsztatów będziemy hojnie korzystać ze wszystkich dobrodziejstw smakowych najlepszych gatunkowo oliw z pierwszego tłoczenia. A zaczniemy od degustacji różnych rodzajów oliwy z oliwek extra vergine, które następnie wykorzystamy je w praktyce, czyli do gotowania.
O bogactwie smaków oliwy, jej roli w kuchni jako niezbędnego składnika wielu pysznych dań, która dodaje włoskiego smaku, będziecie mieli okazję przekonać się w czasie wspólnego gotowania z Emiliano.
Zapraszamy serdecznie wszystkich głodnych nieoczywistych połączeń smakowych i dobrej zabawy w typowo włoskiej, radosnej atmosferze!
Menu:
- Scrocchiarella, czyli chrupiąca włoska przekąska z ziemniakami, cebulą i oliwą extra vergine
- Tatar ze smażonym żółtkiem z kremowym sosem czosnkowym i oliwą extra vergine
- Spaghettii aglio olio w nowoczesnej odsłonie
- Dorsz w cieście piwnym z domowym majonezem cytrusowym i oliwą extra vergine
- Ciasto pomarańczowe–migdałowo z oliwą extra vergine
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
Sekrety degustacji oliwy oraz gotowania dań słodkich i słonych z oliwą poznacie pod okiem Emiliano, wysokiej jakości oliwy extra vergine dostarczy Monini, a w gotowaniu pomogą intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.