KURS GOTOWANIA: PASTA FRESCA NA LATO odbędzie się 26 czerwca w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Makaron to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. Podany w prosty bądź nowatorski sposób, zawsze smakuje dobrze. Oczywiście, nie ma nic lepszego jak klasyczny domowy makaron, taki “jak u mammy”. Na warsztatach kulinarnych z Cristiną, nauczycie się przepisu na typowy włoski makaron, którego smak przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Następnie opanujecie sztukę wykrajania i sklejania tradycyjnych włoskich pierożków raviolli i ingannapreti. Punktem kulminacyjnym warsztatów będzie makaron w postaci spaghettoni. Zapewniamy dobry humor i nieskończone ilości włoskiej mąki.
Menu:
- Podstawowe ciasto z jajek i mąki
- Podstawowe ciasto z wody i mąki
- Ravioli z ricottą i szpinakiem
- Ingannapreti, czyli włoskie pierożki z kremem z groszku, chrupiącym guanciale i serem Parmigiano Reggiano ChNP
- Ręcznie robione spaghettoni z kremem z pieczonych papryk i serem Pecorino Romano ChNP
Jeżeli nie mięliście jeszcze okazji gotować razem z nami, sprawdźcie jak bawiliśmy się na innych kursach gotowania!
Sprawdź nasz kanał na You Tube > TUTAJ
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.