KURS GOTOWANIA: SMAKI ŚWIATA – AZJA odbędzie się 10 kwietnia w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Daleka Azja pachnie imbirem i czosnkiem, kolendrą i szczypiorkiem, sosem sojowym i rybnym, ostrym chilli i trawą cytrynową… Łączy w sobie wszystkie smaki – słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami.
Każde danie jest dzięki temu pełne i aromatyczne. I chociaż każdy kraj ma swoją specyfikę i ulubione składniki, to wszystkie odważnie sięgają po mocne smaki, umiejętnie łączą gorące i zimne oraz miękkie i chrupiące.
W naszej podróży po Azji zahaczymy o Indie, Japonię, Tajlandię i Wietnam, chociaż to tylko mały wycinek z kulinarnej mapy kontynentu. Przygotujemy sycący, jarski dal z soczewicy, idealną na letnie dni sałatkę z makaronu soba i japońskich w stylu dodatków, soczystego indyka w charakternym sosie orzechowym z odświeżającą surówką, a naszą azjatycką ucztę zakończymy najbardziej znanym tajskim deserem – kleistym ryżem z mlekiem kokosowym, słodkim mango i chrupiącą posypką.
Dołączcie do naszej kulinarnej podróży!
Menu:
- Rozgrzewający dal z czarnej soczewicy
- Sałatka z makaronem soba, wstążkami omletu, chrupiącymi warzywami i sosem sezamowym
- Indyk w sosie orzechowym z surówką z marchewki, cukinii i ogórka
- Kokosowy ryż z mango i chrupiącą posypką
Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji nas odwiedzić zobaczcie, jak bawiliśmy się na naszych kursach gotowania.
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.