KURS GOTOWANIA: SYCYLIA I WINO odbędzie się 31 marca 2023 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Emiliano Castagna ma przyjemność zaprosić Was na warsztat kulinarny poświęcony gorącej Sycylii i jej wspaniałej kuchni oraz winom.
Zapraszamy wszystkich spragnionych słońca w podróż po Sycylii! Ta wyspa jest idealnym miejscem dla wszystkich spragnionych słońca. Niesamowita architektura, zabytki, słońce, morze i góry, a w samym środku zapierający dech w piersiach wulkan! Tą różnorodność można również znaleźć w sycylijskiej kuchni. Emiliano zabierze Was w słoneczną i aromatyczną podróż po smakach i zapachach Sycylii.
Za sprawą wyjątkowych dań i win z tego regionu poczujecie się jak w filmie Rosselliniego!
Wszystkie oryginalne produkty prosto z Sycylii na nasz warsztat dostarczy nam sklep Posmakuj Sycylii.
Podczas warsztatu będzie serwowany alkohol, dlatego kurs przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Rekomendujemy przyjazd taksówką lub komunikacją miejską.
Menu:
- Sałatka z kopru włoskiego, cytrusów, oliwek i tuńczyka błękitnopłetwego
- Wino – Lumari Catarratto IGT
- Tradycyjny sycylijski zapiekany makaron anelletti
- Wino – Vitese Grillo DOC Sicilia Bio
- Makaron busiate z guanciale i pesto z pistacji
- Wino – Kore Syrah Sicilia DOC
- Sycylijskie fritattine, czyli delikatne kotleciki w sosie pomidorowym z miętą
- Wino – Principe di Granatey Nero d’Avola DOC Sicilia Bio
- Domowe biscottini migdałowe z galaretką z wina Nero d’Avola i figami
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.