KURS GOTOWANIA: SYCYLIA I WINO odbędzie się 16 września 2022 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Emiliano Castagna ma przyjemność zaprosić Was na warsztat kulinarny poświęcony gorącej Sycylii i jej wspaniałej kuchni oraz winom.
Dziś zabieramy Was w podróż po bajecznie gorącej Sycylii! Ta wyspa jest idealnym miejscem dla wszystkich spragnionych słońca, które grzeje tam przez większą część roku. Niesamowita architektura, zabytki, słońce, morze i góry, a w samym środku zapierający dech w piersiach wulkan! Tą różnorodność można również znaleźć w sycylijskiej kuchni.
Emiliano zabierze Was w słoneczną aromatyczną podróż po smakach i zapachach Sycylii. Za sprawą wyjątkowych dań i win z tego regionu poczujecie się jak w filmie Rosselliniego! Nie zabraknie też przedstawicielki winnicy Azienda Agrricola Cortese – Martiny Gozzi, która wprowadzi Was w świat sycylijskich win.
Wina, które będziemy degustować tego wieczora pochodzą z kantyny Azienda Agrricola Cortese na Sycylii, a znajdziecie je w sklepie MarekKondrat.pl
Podczas warsztatu będzie serwowany alkohol, dlatego kurs przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Rekomendujemy przyjazd taksówką lub komunikacją miejską.
Menu:
- Arancini di riso z Prosciutto cotto i serem Scamorza
- Wino – Catarratto Lucido Terre Sicliane IGT
- Stek z miecznika alla siciliana
- Wino – Vanedda Bianco Terre Siciliane IGT
- Makaron z pesto alla trapanese
- Wino – Nero d’Avola Sicilia DOC
- Involtini, czyli roladki alla siciliana z wołowiny
- Wino – Sabuci Cerasuolo di Vittoria DOCG
- Cannoli siciliani
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.