KURS GOTOWANIA: SYCYLIJSKI STREET FOOD odbędzie się 27 listopada 2021 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25)
Dziś zabieramy Was w podróż po bajecznie gorącej Sycylii! Ta wyspa jest idealnym miejscem dla wszystkich spragnionych słońca, które w ciągu roku grzeje tam przez większą część roku. Niesamowita architektura, zabytki, słońce, morze i góry, a w samym środku zapierający dech w piersiach wulkan!
Tą różnorodność można również znaleźć w sycylijskiej kuchni.
Pod okiem naszego włoskiego szefa Marco Ghia przygotujecie pełne smaku i aromatu street foodowe dania prosto z Sycylii. Sprawdźcie menu i nie przegapcie okazji, żeby poznać wyjątkowe sycylijskie smaki.
Menu:
- “Sfincione” di Palermo, sycylijska pizza z anchois, serem caciocavallo, pomidorami i oregano
- Arancine z Katanii nadziewane ragu, groszkiem i Pecorino
- Schiaccia z Ragusy - ciasto z mąki durum wypełnione bakłażanem, cebulą ricotta, pomidorem i serem)
- Cazzilli i Panelle z Messyny, czyli kluski ziemniaczane z pietruszką i serem oraz smażone placki z ciecierzycy podawane z sokiem z cytryny
- Popularna na całej Sycylii Granita z kawą, podawana z bitą śmietaną
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.