KURS GOTOWANIA: TRADYCYJNE WŁOSKIE DANIA WEGAŃSKIE odbędzie się 4 listopada 2023 w godzinach 11:00- 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25 lokal 57).
Czy włoska kuchnia to wyłącznie pasta i pizza?! Oczywiście, że nie! Podobnie cucciana italiana nie składa się tylko z mięsa. Wiele dań jest nie tylko bezmięsnych ze swej natury, ale też wegetariańskich i wegańskich.
Dlatego też możemy śmiało powiedzieć, że Włosi byli weganami zanim stało się to popularne, ale dość tłumaczenia, pora na wspólne gotowanie!
Razem z Nicola odkryjecie La Cucina Contadina, czyli dawne prawdziwe przepisy włoskiej kuchni wegańskiej oraz dania, które kuszą smakiem, aromatem i kolorami – bez dodatku mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Przygotujecie panzanellę z czerstwego pieczywa, caponatę z bakłażana, przepyszną zupę-nie zupę pappa al pomodoro i farinatę z mąki z ciecierzycy.
Nie zabraknie też słodkiego akcentu, czyli wegańskich winnych ciasteczek – Ciambelline al vino.
Zapraszamy wszystkich, którzy chcą przekonać się, jak łatwo i pysznie gotować wegańskie włoskie dania!
Menu:
- Panzanella – toskańska i umbryjska sałatka z czerstwego chleba, cebuli i pomidorów
- Pappa al pomodoro – toskańska zupa pomidorowa
- Caponata – włoski specjał warzywny z bakłażana, pomidorów i selera z dodatkiem kaparów i zielonych oliwek
- Farinata – włoski placek z mąki z ciecierzycy
- Ciambelline al vino – wegańskie winne ciasteczka
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.