KURS GOTOWANIA: WEGETARIAŃSKIE DANIA WŁOSKIE VOL. 2 odbędzie się 29 lipca 2023 w godzinach 11:00- 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Czy włoska kuchnia to wyłącznie pasta i pizza?! Oczywiście, że nie! Podobnie cucciana italiana nie składa się tylko z mięsa. Wiele dań jest bezmięsnych z natury, od wieków i dlatego też dania bezmięsne nie są traktowane jako coś wyjątkowego czy szczególnie rzadkiego.
Ale dość tłumaczenia, pora na wspólne gotowanie!
Razem z Emiliano odkryjecie włoskie dania, które kuszą smakiem, aromatem i kolorami – bez dodatku mięsa. Będziemy wspólnie gotować makaron, risotto, parmigianę i koper – jakżeby inaczej – włoski. Nie zabraknie też słodkiego akcentu, czyli tarty z ciasteczkami amaretti, rumem i truskawkami.
Przepisy Emiliano będą jak zawsze proste, pyszne i przystępne dla każdego, kto nawet nigdy nie gotował po włosku. Do zobaczenia wkrótce.
Menu:
- Parmigiana di melanzane
- Koper włoski gratin
- Risotto z gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
- Makaron z pesto ze świeżymi pomidorami i migdałami
- Tarta amaretti z rumem i truskawkami
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.