KURS GOTOWANIA: WŁOCHY LATA 80. odbędzie się 10 grudnia w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Emiliano Castagna ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania poświęcony najbardziej znanym daniom, które królowały na włoskich stołach w latach 80-tych.
Włochy lat 80. to czasy boomu ekonomicznego, którego efektem była obfitość, zwłaszcza w kuchni. A dokładniej śmietana, dużo kremu, barokowa estetyka.
Wystarczy przypomnieć chociażby tortellini ze śmietaną, szynką i groszkiem.
Niektóre przepisy stały się kultowe, inne miały swoje momenty sławy.
Niemniej jednak z sentymentem patrzymy na ówczesne dania takie jak chociażby makaron penne alla vodka, ale to nie jedyne smaki, które Wam przypomnimy.
Pamiętacie lata 80-te?! Jeżeli nie, to warto nadrobić zaległości – i przenieść się w czasie do włoskiej kuchni lat osiemdziesiątych.
Bogatej, sycącej, kolorowej i nieco oldschoolowej, lub jak wolicie – vintage.
Co jadło się wtedy we Włoszech? Zobaczcie nasze menu:
Menu:
- Koktajl z krewetkami
- Penne alla vodka, czyli makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym
- Vitello tonnato, czyli kultowe danie z mięsem i sosem tuńczykowym
- Timballo z łososiem i ziemniakami
- Miellefoglie, czyli chrupiące ciasto z kremem budyniowym
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.