Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 18 maja 2019, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Na pewno nie raz słyszeliście o tym, że kuchnia włoska jest tucząca, tłusta i niezdrowa. Zaręczamy Wam, że tak nie jest. Oczywiście, dużo w niej mąki, oliwy, mięsa, ryb, serów. Mają one jednak swoje nieocenione wartości, które jedzone w umiarze, dobrym rozkładzie w kwestii pory dnia nie przysporzą nikomu kłopotów w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia. Jak w każdej kuchni, tak i tutaj znajdą się potrawy mniej i bardziej polecane. Naszym celem jest, aby pokazać Wam tę drugą opcję. Dlatego, na warsztacie, który proponujemy będziecie się mogli dowiedzieć, jak gotować po włosku, ale nieco lżej. Poinstruujemy Was także jak kalkulować ilości i panować nad porcjami Waszych dań. Przyjdźcie koniecznie, naprawdę warto.
W kulinarnej przygodzie towarzyszyć Wam będzie Cristina, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Małe pełnoziarniste bruschettki z kremem z cukinii, szczypiorkiem, pietruszką i bazylią oraz oliwą extra vergine
- Panzanella, czyli chleb rustykalny z kolorowymi świeżymi pomidorami, kaparami, selerem, anchois, świeżą bazylią i ogórkiem
- Fagottini, czyli sakiewki z ciasta naleśnikowego nadziewane serem Ricotta, szpinakiem i ragout warzywnym oprószone serem Parmigiano Reggiano DOP
- Świeże sardelki pieczone z pomidorkami cherry, pietruszką, czosnkiem i bułką tartą
- Lody melonowe serwowane z biszkoptami i prażonymi orzechami arachidowymi oraz gorzką czekoladą