Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 17 listopada 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Czy wiecie, że różne kształty makaronu to nie tylko wizualne zaspokojenie naszych kulinarnych pragnień, ale są również istotne w doborze odpowiednich sosów i dodatków? Włosi przywiązują wagę do jak najmniejszych szczegółów, jeśli chodzi o ich rodzime dania, a kształt makaronu i dobór sosu, jego gęstość, ilość składników, ostrość, czy smak pełnią istotną kulinarną rolę. Na kursie z Marco dowiecie się dlaczego tak naprawdę to wszystko ma znaczenie, jak połączyć makaron “krótki” z odpowiednimi sosami i dodatkami. Makarony “krótkie” możemy wymieniać bez końca, ich wiele odmian pozwala na zabawę w kuchni i tworzenie dań które mogą zmieniać swój smak i formę. Każdy kształt inaczej połączy się z sosem, niektóre z nich stworzone są do tych cięższym bardziej gęstych, a inne do lekkich, delikatnych. Możemy przebierać nieskończenie w ich rodzajach, a, co najważniejsze, czerpać z tego przyjemność i radość.
Zapraszamy Was na kurs pełen wiedzy, podczas którego odkryjecie ciekawe i nie do końca znane tajniki łączenia włoskich sosów z makaronami krótkimi. Na kuchennych blatach pojawią się farfalle, rigatoni, casarecce, orecchiette, penne pełnoziarniste i risoni, które nie tylko pięknie brzmią, ale również obłędnie smakują:)
O smakowite makarony zadba Marco Ghia, najlepszej jakości makaron Barilla, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Menu:
- Farfalle z ricottą i bazylią
- Rigatoni Arrabbiata
- Casarecce alla Norma z pomidorami i bakłażanem
- Orecchiette z brokułami i pomidorkami
- Penne Integrali, czyli pełnoziarniste z pesto Genovese
- Tradycyjna zupa włoska z fasolką i makaronem Risoni
- Strudel jabłkowy