Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 13 lipca 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Każda pora roku rządzi się swoimi kulinarnymi prawami, a na stołach pojawiają się różne produkty i potrawy. Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota, autentyczność, wyjątkowe aromaty i smaki, a jednym ze sposobów przyrządzania dań latem jest smażenie, które Włosi uwielbiają. Z prostych składników przyrządzają pyszne przekąski, jak chociażby smażoną szałwię, podawaną jako przystawkę.
Wspólnie z Marco ugotujecie klasyki kuchni włoskiej, czyli kalmary, sardynki, czy kurczaka po florencku, a na deser weneckie ciasteczka z wanilią i cytryną. Jeśli wydaje się Wam, że smażenie to tylko ciężkie potrawy, przyjdźcie na kurs i przekonajcie się, że może być zupełnie odwrotnie. Lekkość, świeżość włoskich dań to klucz do ich sukcesu!
Poza tym, podczas warsztatów obalimy mit, że nie można smażyć używając oliwy z oliwek, a pomoże nam w tym nasz partner Monini. Trudno dyskutować z wiekową tradycją kulinarną krajów śródziemnomorskich. Marco opowie jak używać różnych rodzajów oliwy z oliwek do smażenia i jak za jej pomocą wydobyć smak potraw. Odczarujemy mity oliwy i pokażemy, że idealnie nadaje się ona do smażenia wielu potraw!
Marco Ghia nauczy Was, jak przygotować włoskie smażone klasyki, a w przygotowaniu potraw pomoże nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy marki Whirlpool oraz profesjonalnymi mikserami, blenderami i malakserami marki KitchenAid.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini oraz produkty marki Barilla. O naturalną wodę źródlaną zadba Sanpellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Smażona szałwia - typowy włoski klasyk na przystawkę / Monini Delicato
- Smażone kalmary z cukinią, selerem, ziemniaczkami, chili i rozmarynem / Monini Neutrale
- Alici fritte, czyli smażone sardynki ze skórką z cytryny / Monini Delicato
- Smażony kurczak po florencku z czosnkiem, pietruszką, cytryną i rozmarynem / Monini Classico
- Weneckie smażone ciasteczka z wanilią i skórką z cytryny / Monini Neutrale