Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 19 stycznia, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Prosecco, czyli włoskie złote bąbelki, to najbardziej znane w Polsce wino musujące pochodzące z włoskich wzgórz Valdobbiadene. Czy próbowaliście kiedyś, oprócz umilenia sobie ciepłych letnich wieczorów, wykorzystać prosecco nieco inaczej? Powszechnie wiadomo, że wina można wykorzystywać do gotowania, ale prym wiodą tutaj wino białe i czerwone. Na kursie gotowania, Marco pokaże Wam jakie dania przygotować używając Prosecco, a także opowie czym różni się odmiana dry, extra dry, czy brut.
Nie zabraknie tradycyjnej włoskiej potrawy, czyli muli gotowanych z czosnkiem i chilli, oczywiście z dodatkiem włoskich bąbelków.
Na deser przygotujecie coś naprawdę pysznego i zaskakującego – ciasto biszkoptowe przełożone kremem z dodatkiem musujących %.
Dania z menu sprawdzą się idealnie na zimowy wieczór z przyjaciółmi – rozgrzeją, poprawią nastrój i na pewno rozluźnią atmosferę 🙂
Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool dopilnuje, by każdy z uczestników kursu wyszedł z wielkim uśmiechem na twarzy, a dzięki sprzętowi do zabudowy marki Whirlpool ten plan powiedzie się na 100%.
Wybornej jakości prosecco dostarczy nam Le barbatelle.
Menu:
- Mule z Prosecco Extra Dry z czosnkiem i chilli na kremie ziemniaczanym
- Orecchiette z fasolą, włoskim guanciale, małżami, pietruszkowym pesto z Prosecco Dry
- Mule z włoskim serem Pecorino, chilli i Prosecco Brut
- Pizza z małżami, cieciorką, czosnkiem i ricottą
- Ciasto biszkoptowe z kremem z Prosecco