Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 14 września 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Sycylia to włoska urokliwa wyspa położona na morzu Śródziemnym, która urzeka swoją różnorodnością, zapachami rozgrzanych w słońcu warzyw i owoców. Słynie z najlepszych migdałów i pistacji, a także z wielu potraw, w których główną rolę odgrywają aromatyczne owoce morza. Jak wiemy, tradycyjne potrawy włoskich babć i mam to prostota, autentyczność i przede wszystkim niezapomniane smaki. Na kursie gotowania z Marco przeniesiecie się na chwilę na Sycylię i wspólnie przygotujecie dania, które goszczą na włoskich stołach już od dawien dawna. Nie obejdzie się bez makaronu, który połączycie z sardynkami, czyli prawdziwy sycylijski klasyk. Następnie ugotujecie rozgrzewającą, bardzo aromatyczną zupę z owocami morza, w międzyczasie przyrządzicie kalmary z sosem pomidorowym, kaparami i oliwkami a koniec warsztatów okrasicie klasycznym sycylijskim deserem, który na wyspie jada się na śniadanie, tu mowa o granicie, tym razem kawowej, z dodatkiem bitej śmietany.
Marco Ghia nauczy Was jak przygotować po sycylijsku doskonałe owoce morza. Pomoże w tym nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy marki Whirlpool.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba San pellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Zapiekane mule z pomidorami, ziemniakami, brokułami i serem Pecorino
- Kalmary faszerowane z migdałami ricottą oraz mięta
- Pasta con le sarde, czyli makaron spaghetti z sardynkami oraz koperkiem
- Sałata na ciepło z ośmiornicą, selerem naciowym i kartofelkami
- Czarne arancini z atramentem z kałamarnicy, krewekami i pietruszką
- Tradycyjny sycylijski deser, czyli kawowa granita z bitą śmietaną