Katarzyna Bukowska ma przyjemność zaprosić Was na warsztaty kulinarne, które odbędą się 8 listopada od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25). W czasie zajęć dowiecie się, jak wykorzystać cytrusy do przygotowywania orzeźwiających dań.
Aromatyczne owoce cytrusowe
Jesień niepostrzeżenie zawładnęła pogodą i nami. Wszyscy potrzebujemy słońca, wspomnienia wakacji i orzeźwienia. Z małą pomocą może nam przyjść kuchnia i roznoszące się w niej cudowne aromaty cytrusów. Intensywnie działają one na nasze zmysły – ich cierpka słodycz i charakterystyczny zapach postawią każdego na nogi i dodadzą energii. Czy wiedzieliście, że olejek eteryczny zawarty w skórce pomarańczy ma działanie antydepresyjne?
Cytrusy na różne sposoby
Łatwo dodać skórkę cytryny do ciasta podczas pieczenia, ale ciężej użyć cytrusów w daniach obiadowych. Na naszych warsztatach kulinarnych będziemy śmiało żonglować cytrynami, pomarańczami i limonkami. Aromatyczne skórki i soki z owoców połączymy z kurczakiem, indykiem, łososiem oraz warzywami, tworząc wyjątkowe dania, które zdziałają cuda dla naszego ciała i ducha. A gdy na koniec zapragniemy jeszcze jednego, mocnego cytrusowego uderzenia, przyrządzimy klasykę kuchni francuskiej – płonące naleśniki skąpane w pomarańczach. Tak wspaniale i orzeźwiająco w naszej kuchni nie pachniało już dawno. Nie może Was tu zabraknąć!
W przygotowaniu przepysznych potraw wykorzystujących cytrusy pomoże Kasia Bukowska, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Cytrynowa zupa z delikatnymi pulpecikami z serem Parmigiano Reggiano i zieleniną
- Limonkowe tacos z kurczakiem, chrupiącą surówką i piklowaną cebulką
- Miniburgery pachnące cytryną oraz miętą w domowych bułeczkach maślanych z dwoma sosami do wyboru
- Lekkie pierożki z łososiem, zielonym groszkiem i skórką cytrynową polane masłem ziołowym
- Crêpes Suzette, czyli pomarańczowe płonące naleśniki