Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz magazyn “Kuchnia“ mają przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 28 lipca 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory ul. Mińska 25).
Cristina Catese, rodowita Rzymianka, kochająca swoją rodzimą kuchnię, pokaże Wam na warsztatach jak od podstaw przygotować świeży domowy makaron, czyli pasta fresca.
Wspólnie będziecie zagniatać ciasto od samego początku, a następnie przygotujecie z niego różnego rodzaju makarony – ravioli, tagliolini, czy tortelloni. Jeśli macie problem z rozróżnieniem nazw, nie martwcie się, Cristina wyjaśni Wam wszystko bardzo dokładnie. Produkcja własnego domowego makaronu wbrew pozorom nie jest taka trudna, należy mieć przede wszystkim dobre jakościowo składniki, troszkę cierpliwości i dużo siły w rękach:) Do każdego rodzaju makaronu przyrządzicie inny sos bądź nadzienie! Będą królować świeże, lekkie smaki bazujące na sezonowych warzywach, podkręcone ziołami i włoskimi serami.
Zapraszamy zarówno amatorów, jak i profesjonalistów! Dla każdego, kto ceni pyszną, prawdziwą, domową kuchnię!
Dobrą zabawę oraz smaczne potrawy gwarantują magazyn „Kuchnia” i Cristina Catese. Gotowanie ułatwią wyposażone w technologię 6. Zmysł sprzęty do zabudowy marki Whirlpool oraz profesjonalne miksery, blendery i malaksery KitchenAid.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini oraz produkty marki Barilla. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba Sanpellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Pasta Fresca – abc domowego makaronu
- Ravioli z farszem z bakłażana, ricotty i bazylii z sosem ze świeżych pomidorów i Pecorino
- Tagliolini z kremem z marchewki i Gorgonzolą Piccante podane z chipsem z kolorowych marchewek i tymiankiem
- Ingannapreti z sosem ze świeżego groszku, szalotki i śmietanką podany z chrupiącym guanciale i Parmigiano Reggiano
- Tortelloni nadziewane ziemniaczkami, cukinią i miętą podane z sosem z baby kalmarami