Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 1 grudnia 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Kuchnia południowych Włoch to smaki takich rejonów jak Apulia, Sycylia, Kampania, czy Kalabria. Bazuje ona między innymi na świeżych warzywach wygrzanych w południowym słońcu, głównie są to pomidory, soczyste i słodkie dodawane do większości potraw. Południe Włoch słynie również z wyśmienitych owoców morza, które podaje się na wiele sposobów.
Cristina, na warsztatach, przygotuje z Wami klasyk włoski, czyli Pasta Fresca. Domowy, świeży i pyszny makaron, połączony ze smakami z południa Półwyspu Apenińskiego.
Nauczycie się przygotowywać różnego rodzaju makaron, będziecie cierpliwie formować orecchiette, strascinati, strozzapreti pasticciati, cavatelli i scialatelli. Poczujecie się przez ten czas jak w prawdziwym włoskim domu, gdzie Mamma podpowiada jak uzyskać odpowiedni kształt makaronu. Jeśli na razie ich kształty nic Wam nie mówią, Cristina z włoską pasją opowie Wam o każdym z nich.
O idealną pastę zadba Cristina Catese, a pomoże w tym nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marki Whirlpool.
Menu:
- Bazowe ciasto na makaron orecchiette, strascinati, strozzapreti, cavatelli, scialatielli
- Orecchiette z kremem brokułowym, serem Pecorino i konfotoanymi pomidorkami cherry
- Strascinati z kiełbaską, pomidorami i serem ricotta
- Strozzapreti pasticciati z mięsem, pomidorami i czerwonym
- Cavatelli z fasolką i małżami
- Scialatielli z różnego rodzaju małżami, oliwkami, chilli, kaparami i pomidorkami cherry