Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 30 marca 2019, od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory,ul. Mińska 25).
Na pytanie, z jakim krajem kojarzy się makaron, z pewnością każdy odpowie bez chwili zawahania. Część kultury, jaką jest słynna pasta, uwielbia większość turystów odwiedzających Włochy, a dla samych mieszkańców pełni funkcję społeczną, tak jak poranna kawa. Poza pizzą makarony są podstawą kuchni tego kraju, a wszelkie sekrety, według których przygotowuje się potrawy z ich udziałem, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W zależności od regionu, robi się je inaczej, wykorzystując także inną mąkę. Jedno jest pewne – gotowane są zawsze al dente, czyli na półtwardo. Poza tym liczy się kształt pasty, do którego dostosowany jest sos i pozostałe dodatki. Nie jest to takie proste, dlatego zapraszamy na warsztat, gdzie Marco przypomni Wam podstawowe receptury na najbardziej popularne potrawy z makaronem. Po tym wieczorze już każdy z Was będzie mógł poszczycić się mistrzowskim wykonaniem bolognese, linguine czy deserem zuppa inglese! Mniam!
Dania przygotujecie pod czujnym okiem Marco Ghia, makarony dostarczy Barilla, a przyrządzenie potraw umożliwią Wam innowacyjne oraz intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Spaghetti Barilla n.5 all’amatriciana - z boczkiem, pomidorami i serem Pecorino
- Rigatoni Barilla alla carbonara z jajkiem, Parmigiano Reggiano, Pecorino oraz czarnym pieprzem
- Tagliatelle Barilla z ragout alla Bolognese, czyli w stylu bolońskim
- Bavette Barilla n.13 z aromatycznym pesto bazyliowym
- Zuppa Inglese z bitą śmietaną, czyli ciastko biszkoptowe podawane z kremem czekoladowym i waniliowym