Marco Ghia szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 10 listopada 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Kuchnia toskańska – prosta, nieskomplikowana, ale za to pełna smaku, mająca swój wyjątkowy i niepowtarzalny urok. Obfituje w wiele dań, które są charakterystyczne dla tego regionu – jedyny w swoim rodzaju, lekko czerstwy chleb bez dodatku soli, który dodawany jest do różnych potraw. Toskania słynie również z makaronów, a dokładnie pici, który przypomina grube spaghetti. Kuchnia obfituje również w mięsne potrawy, przede wszystkim dziczyznę i drób, a także podroby. To właśnie te ostatnie będziecie przygotowywać na kursie z Marco, który pokaże, że części mięsa, które u nas nie cieszą się wielką popularnością również mogą być pyszne.
Wspólnie przygotujecie tradycyjną potrawę toskańską, czyli florentine panino al lampredotto, czyli kanapki z gotowanym żołądkiem wołowym, a także flaczki po florencku – gęste i rozgrzewające, pulpeciki z policzków i ozorków, crostini z pate’ z wątróbki a na deser migdałowe ciasteczka prosto ze Sieny.
Zapraszamy na rozgrzewający i pełen smaków kurs kulinarny!
O pyszne podroby zadba Marco Ghia, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Dla uczestników będziemy mieli niespodziankę na ugaszenie pragnienia w postaci piw z browaru rzemieślniczego Inne Beczki. Ze względu na serwowany alkohol, warsztat dedykowany jest dla osób pełnoletnich.
Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność. Jeżeli coś zostanie z naszej wspólnej biesiady, będziecie mogli zabrać jedzenie do domu i poczęstować swoich bliskich pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Pulpeciki z policzków i ozorów wołowych z domowym majonezem
- Florentine panino al lampredotto –najsłynniejszy toskański street food, czyli kanapka z gotowanym żołądkiem wołowym
- Flaki po florencku
- Crostini z pate’ z kurzej wątróbki
- Migdałowe ciasteczka toskańskie prosto ze Sieny