Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na kolację komentowaną, która odbędzie się 6 sierpnia 2020r od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Lubicie podróżować? Marzycie o wakacjach w słonecznej Italii? Jeżeli tak jak my jesteście pasjonatami kultury Italii i tajników tamtejszej kuchni, zapraszamy Was na cykl wyjątkowych wydarzeń! Nasi włoscy szefowie kuchni zabiorą Was w emocjonującą podróż po swoich ulubionych smakach i regionach. A wszystko to przy lampce włoskiego wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool!
Sardynia to druga pod względem wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym oraz region Włoch, w którym żyje najwięcej stulatków! Co sprawia, że życie na Sardynii jest takie wspaniałe? Góry, morze, a przede wszystkim dobre jedzenie i wino! Podczas wieczoru dedykowanego Sardynii odwiedzimy Barbagie! Jest to magiczny region po środku wyspy otoczony ze wszystkich stron górami i słynący z tradycji pasterskich. Będziecie mieć niepowtarzalną okazję spróbowania takich dań jak pane carasau czy malloredus. A towarzyszyć temu będzie pairing win z Sardynii oraz regionu Barbagia.
Zabieramy Was w podróż po smakach, kolorach i zapachach przepięknej Sardynii! Przygotujcie się na niepowtarzalny wieczór pod chmurką 🙂
Kolację komentowaną Podróż do Włoch: Barbagia serce Sardynii poprowadzi Cristina, a będzie to możliwe dzięki intuicyjnym sprzętom do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Kolacja obrywa się pod patronatem Włoskiej Izby Handlowej oraz dzięki współpracy z Comune di Belvi, Comune Di Ollolai, Comune di Seulo.
Menu:
- DO KAŻDEGO DANIA PRZEWIDZIANY JEST PAIRING WIN Z SARDYNII I REGIONU BARGBAGIA
- Tradycyjny sardyński chleb "pane carasau"z lokalnymi wędlinami, kozimi serami oraz salami z owcy
- Pane frattau, czyli typowa przekąska z regionu Barbagia na bazie chleba carasau z jajkiem i serem pecorino
- Malloreddus, czyli klasyczny sardyński makaron z serem i kiełbaską
- Sardyńska wariacja na temat burgera z chleba carasau, jagnięciną i kozim serem (Burger Barbagia)
- Lekko grillowany ser pecorino z wyrazistym miodem z drzewa truskawkowego (chruściny jagodnej)
- Lokalne ciasteczka z regionu Barbagia