Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na kolację komentowaną, która odbędzie się 30 lipca 2020r od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Lubicie podróżować? Marzycie o wakacjach w słonecznej Italii? Jeżeli tak jak my jesteście pasjonatami kultury Italii i tajników tamtejszej kuchni, zapraszamy Was na cykl wyjątkowych wydarzeń! Nasi włoscy szefowie kuchni zabiorą Was w emocjonującą podróż po swoich ulubionych smakach i regionach. A wszystko to przy lampce włoskiego wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool!
Dziś zabieramy Was w podróż po bajecznie gorącej Sycylii! Ta wyspa jest idealnym miejscem dla wszystkich spragnionych słońca, które w ciągu roku grzeje tam przez większą część roku. Niesamowita architektura, zabytki, słońce, morze i góry, a w samym środku zapierający dech w piersiach wulkan! Tą różnorodność można również znaleźć w sycylijskiej kuchni. Cristina Catese, nasza włoska szefowa kuchni, zabierze Was w słoneczną aromatyczną podróż po smakach i zapachach Sycylii. Za sprawą wyjątkowych dań i win z tego regionu poczujecie się jak w filmie Rosselliniego!
Przygotujcie się na piękny i energiczny wieczór pod chmurką 😊
Menu:
- WINO: "DAMARINO" ANSONICA DOC SICILIA , DONNAFUGATA
- Focaccia all’olio d’oliva, pomodorini ed origano fatta in casa ed olive, czyli domowa focaccia z oliwą, pomidorkami, oregano i oliwkami
- WINO: "LA FUGA" CHARDONNAY DOC CONTESSA ENTELLINA, DONNAFUGATA
- Parmigiana di melanzane, czyli sycylijska zapiekanka ze smażonych bakłażanów, sosem pomidorowym, serem Parmigiano Reggiano ChNP i bazylią
- WINO: "SHERAZADE" NERO D'AVOLA DOC SICILIA, DONNAFUGATA
- Mini arancine, czyli typowe kuleczki sycylijskie z ryżu nadziewane lokalnymi przysmakami
- WINO: NERO D'AVOLA, SYRAH SICILIA IGT, LUMARI
- Agnello al Forno e insalata di finocchi, olive nere e arance, czyli jagnięcina pieczona serwowana z typową sałatką z fenkułu, czarnymi oliwkami i filetowanymi pomarańczami
- WINO: "KABIR" ZIBIBBO, MOSCATO DI PANTELLERIA DOC, DONNAFUGATA
- Crostata di ricotta e cioccolata con pistacchi, czyli kruche ciasto sycylijskie na bazie mąki z pistacji nadziewane ricottą i czekoladą
W Podróż do Włoch zabierze Was Cristina, wyselekcjonowane wina prosto z Sycylii dostarczy Le Barbatelle, a będzie to możliwe dzięki intuicyjnym sprzętom do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Cykl spotkań organizowany jest pod patronatem Włoskiej Izby Handlowej.