Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na KOLACJĘ KOMENTOWANĄ, która odbędzie się 27 sierpnia 2020 od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Lubicie podróżować? Marzycie o wakacjach w słonecznej Italii? Jeżeli tak jak my jesteście pasjonatami kultury Italii i tajników tamtejszej kuchni, zapraszamy Was na cykl wyjątkowych wydarzeń! Nasi włoscy szefowie kuchni zabiorą Was w emocjonującą podróż po swoich ulubionych smakach i regionach. A wszystko to przy lampce włoskiego wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool!
Dziś zabieramy Was w podróż po Veneto. Wenecja, gondole i karnawał, to nie wszystko, co znajdziecie w tej części Włoch. Podczas wieczoru dedykowanego Veneto, Marco Ghia zdradzi wiele ciekawostek związanych z kuchnią i historią tej części Włoch. Dowiecie się m.in., co robił w Wenecji Casanova oraz czym są i Bacari. Co więcej, będziecie mieć niepowtarzalną okazję skosztowania lokalnych dań, takich jak sarde in saor czy tiramisu. Wszystko to w towarzystwie regionalnych win z okolic Verony i wywodzącego się z Valdobiadine Prosecco.
Zabierzcie ze sobą dobry humor i dajcie się porwać włoskiej atmosferze! Szykuje się piękny wieczór pod chmurką 😊
Menu:
- WINO: BERTANI DUEUVE BIANCO DOC
- Pesce in saor, czyli ryby w sosie słodko kwaśnym podane z cebulką
- WINO: BERTANI SOAVE VINTAGE
- Merluzzo alla vicentina, czyli dorsz alla vicentina
- WINO: BERTAROSE LINEA CLASSICA BERTANI
- Carpaccio alla Cipriani, czyli carpaccio wołowe podane z sosem Worcestershire
- WINO: VALPOLICELLA LINEA CLASSICA BERTANI
- Bigoli alla salsa, czyli makaron z anchovis
- WINO: VALPOLICELLA RIPASSO BERTANI
- Kiełbasa luganega w czerwonym winie
- WINO: VALDO ORIGINE SPUMANTE BRUT
- Tiramisu
Na kolację komentowaną: Podróż do Veneto zaprasza Was Marco, wina i produkty dostarczy North Coast, a będzie to możliwe dzięki intuicyjnym sprzętom do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Cykl spotkań organizowany jest pod patronatem Włoskiej Izby Handlowej.