Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 6 października 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Czy wiecie, że różne kształty makaronu to nie tylko wizualne zaspokojenie naszych kulinarnych pragnień, ale są również istotne w doborze odpowiednich sosów i dodatków? Włosi przywiązują wagę do jak najmniejszych szczegółów jeśli chodzi o ich rodzime dania, a kształt makaronu i dobór sosu, jego gęstość, ilość składników, ostrość, czy smak pełnią istotną kulinarną rolę. Na kursie z Marco dowiecie się dlaczego tak naprawdę to wszystko ma znaczenie, jak połączyć makaron “długi”, czyli chociażby klasyczne spaghetti, capellini, czy bavette z odpowiednim sosem, aby wydobyć z dania to, co najlepsze, czyli smak i aromat. Przygotujecie klasyczne sosy, takie jak carbonara, puttanesca, czy amatriciana, ale też makaron z sosem z owocami morza, czy kaparami i miętą.
Zapraszamy Was na pełny wiedzy kurs, podczas którego odkryjecie ciekawe i nie do końca znane tajniki łączenia włoskich sosów z makaronami “długimi”.
Nam już ślinka leci!
O smakowite makarony zadba Marco Ghia, najlepszej jakości makaron Barilla, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Menu:
- Capellini Barilla nr 1: Capellini San Gennaro, czyli po neapolitańsku z anchovies, oregano i bazylią
- Spaghettini Barilla nr 3: Spaghettini z małżami i omułkami
- Spaghetti Barilla nr 5: Spaghetti Carbonara
- Spaghetti pełnoziarniste nr 5: Spaghetti pełnoziarniste z kaparami i miętą
- Bavette Barilla nr 13: Bavette Puttanesca z czosnkiem, pomidorami, oliwkami i kaparami
- Bucatini Barilla nr 15: Bucatini alla Amatriciana z guanciale, pomidorami i chili