Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na degustację, która odbędzie się 14 lipca 2017, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Gwarancja udanego spotkania to znakomite towarzystwo, dobre wino i wyśmienity ser. Włoska Akademia Kulinarna zaprasza na wyjątkowe spotkanie, podczas którego dobierzecie włoskie sery do niepowtarzalnych win z Półwyspu Apenińskiego.
Marco Ghia, reprezentujący trzy włoskie konsorcja serowe w Polsce (Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Asiago), jest niekwestionowanym źródłem wiedzy na ich temat. Produkty, które będziecie smakować posiadają oznaczenie D.O.P., czyli certyfikat oznaczający Chronioną Nazwę Pochodzenia. Macie więc pewność, że wszystkie sery, których skosztujecie tego dnia, zostały wyprodukowane zgodnie z wielowiekową, włoską recepturą, z naturalnych składników i bez użycia konserwantów.
Podczas warsztatów nauczycie się parować 12 serów z 6 doskonałymi włoskimi winami, posiadającymi również certyfikaty kontrolowanego oznaczenia pochodzenia. Marco opowie Wam i wytłumaczy, czym charakteryzują się powyższe oznaczenia, tak aby nikt z Was nie miał żadnych wątpliwości przy zakupie wina najwyższej jakości.
W czasie warsztatów będziecie degustowali:
Sery:
1) Asiago
2) Mozzarella di Bufala DOP
3) Mozzarella di Bufala Treccia
4) Gorgonzola Dolce DOP
5) Gorgonzola Piccante DOP
6) Taleggio
7) Ricotta Pecora Salata
8) Stracchino
9) Pecorino Romano DOP
10) Scamorza affumicata
11) Burrata
12) Parmigiano Reggiano DOP
Wina:
- Dueuve Linea Classica Bertani
- Balbi Soprani Gavi D.O.C.G
- Grotte Greco Di Tufo D.O.C.G
- Colomba Platino
- Prosecco Valdo Marco Oro D.O.C.G
- Corvo bianco
Sery oraz wina zapewni North Coast
O odpowiednią temperaturę wina zadba winiarka do zabudowy marki Whirlpool.