Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na warsztaty kulinarne, które odbędą się 13 czerwca 2020 od 11:00 do 15:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Wbrew pozorom, makaron nie jest przypisany tylko do kuchni włoskiej. Według legendy przywędrował on do Europy z dalekiej Azji, dzięki wyprawom mongolskim, a za sprawą Kolumba, przypłynął również do Ameryki Północnej. Warsztaty kulinarne z Cristiną zabiorą was w podróż dookoła świata. Na samym początku wyruszycie w daleką podróż do Japonii, gdzie nauczycie się lepić klasyczne japońskie pierożki gyoza. Następnie za sprawą chińskich wontonów przeniesiecie się do odległych Chin. Dzięki wyrazistym przyprawom, szybko znajdziecie się na przedmieściach Bombaju i ulepicie klasyczne, indyjskie pierożki samosa. W naszej podróży nie może zabraknąć włoskich akcentów, dlatego też, zgłębicie tajniki robienia tradycyjnych ravioli. Słodkim zwieńczeniem naszej wyprawy będą amerykańskie pierożki z jabłkiem. Mamy nadzieję, że taka podróż zachęci was do dalszego zgłębiana sekretów kuchni, nie tylko półwyspu apenińskiego.
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Aqcua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
Miłą i wesołą atmosferę podczas przygotowania domowego makaronu zapewni Cristina, a w gotowaniu pomogą wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Japońskie pierożki gyoza z wieprzowiną, dymką, imbirem, czosnkiem i sosem sojowym
- Chińskie pierożki wonton z krewetkami i sosem słodko-kwaśnym
- Indyjskie samosa, czyli pierożki wegetariańskie z przyprawami
- Włoskie ravioli z serem ricotta i szpinakiem podane na płynnym maśle z szałwią oraz serem Parmigiano Reggiano ChNP
- Amerykańskie słodkie pierożki - jabłka wypełnione cukrem, cynamonem i masłem przykryte delikatnym ciastem