Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 15 października 2020r od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Gruszki przebyły bardzo długą drogę, aby znaleźć się dziś na naszych stołach. Do Europy przywędrowały z dalekiej Persji, a za sprawą Juliusza Cezara, jej uprawy rozprzestrzeniły się we wszystkich zakątkach Imperium Rzymskiego. Gruszki swoją popularność zdobyły dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku, od tego czasu można wyróżnić ponad 50 rodzajów tego wyjątkowego owocu. Gruszki cenione są nie tylko za swój smak, ale również wyjątkowe wartości odżywcze i niską kaloryczność. Na warsztatach kulinarnych, Marco Ghia, zabierze Was w przepyszną podróż po smakach dań z dodatkiem gruszek. Lipcówka, Klapsa czy Konferencja? Która odmiana jest Waszą ulubioną?
Menu:
- Włoskie risotto z gruszką, serem Taleggio ChNP, szałwią i octem balsamicznym
- Angielski krem z ziemniaków, gruszki, grzybów i pasternaku
- Koreańskie bulgogi z wołowiną, gruszką i imbirem
- Scoones, czyli szkockie ciastko z karmelizowanymi gruszkami
- Tost francuski z gruszkami w cynamonie i solonym anyżem
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
Różnorodne przepisy na gruszki przygotujecie z Marco, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.