Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 29 czerwca 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Przy stole to wyjątkowy cykl spotkań, podczas których – jak przy każdym stole z najbliższymi przyjaciółmi – poruszamy bliskie nam tematy z różnych dziedzin życia, śmiejemy się i wspólnie ucztujemy. Najbardziej interesujące rozmowy zawsze toczą się w kuchni!
Na najbliższym spotkaniu Przy stole będziemy rozmawiać o kreatywności. Podczas wspólnej kolacji Cristina Catese porozmawia z Wami o tym, gdzie szukać kulinarnych inspiracji i czym jest kreatywne podejście w kuchni. Poznamy podstawowe przepisy, takie jak ciasto brisée czy ciasto sablée, które staną się dla nas punktem wyjścia do tworzenia nowych zaskakujących potraw. Ograniczeniem będzie tylko nasza fantazja!
Będziemy czerpać garściami z klasycznych włoskich przepisów i podczas wspólnie przygotowanej kolacji odkrywać je na nowo. Przygotowanie potraw zupełnie jak w restauracji umożliwią nam doskonałe sprzęty KitchenAid! Spróbujemy kawy z ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego pour over i z syfonu kawowego. Ponadczasowe miksery planetarne KitchenAid pomogą nam perfekcyjnie wyrobić ciasto na focaccię. Następnie przetestujemy różne przystawki – przy pomocy temperówki przygotujemy warzywną lasagne, spiralizer pomoże nam zrobić cukiniowy makaron, a nawet przygotujemy ręcznie nadziewaną kiełbasę! Na sam koniec osłodzimy nasze podniebienia lodami przygotowanymi w sorbetierze. Możecie się spodziewać, że będzie bardzo zaskakująco i inspirująco!
O swojej nieustającej pasji gotowania opowie w teorii i praktyce Cristina Catese, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy zapewni nam marka Whirlpool. Sprzęty niezbędne do przygotowania kreatywnych dań dostarczy marka KitchenAid. Na wszystkich uczestników warsztatów czeka niespodzianka – 15% rabat na wszystkie sprzęty KitchenAid!
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini oraz produkty marki Barilla. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba Sanpellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Menu:
- Filiżanka kawy i chleb z domowym masłem przygotowane na trzy sposoby - z czerwonym pieprzem, ziołami i łososiem
- Klasyczna włoska focaccia z rozmarynem vs. foccacia w nowym stylu z sokiem pomidorowym i pomidorkami cherry
- Typowa włoska lasagne bolognese vs. lasagne 100% warzywna
- Wzorcowe włoskie spaghetti z pomidorami, bazylią i Parmigiano Reggiano vs. awangardowe cukiniowe spaghetti z pomidorami, bazylią i Parmigiano Reggiano
- Tradycyjna włoska kiełbaska salsiccia z czosnkiem i ziarnami kopru vs. nowoczesna wersja wegetariańska z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami
- Klasyczny sorbet ananasowy z cytryną vs. wersja nowoczesna z ogórkiem, awokado i limonką