Na darmowy warsztat kulinarny zaprasza Was Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Bezpłatne warsztaty kulinarne online, które odbędą się 4 grudnia 2020 od 16:00 do 16:45.
Mamy lockdown, ale to nie znaczy, że nie możemy wspólnie się bawić mimo zamknięcia gastronomii. Zapraszamy Was do wspólnego gotowania online! Co będziemy robić? Gotować razem 1 włoskie danie.
Tym razem przygotujemy klasyczne włoskie danie Ragout alla bolognese z domowym makaronem tagliatelle.
Cały warsztat będzie trwał ok. 30 minut. W trakcie warsztatu możecie zadawać pytania i gotować razem z Cristiną.
Jeżeli macie ochotę gotować z nami, kliknijcie w link do wydarzenia na Facebooku. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników, które z łatwością kupicie w sklepie i narzędzi potrzebnych do gotowania.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g boczek (pancetta)
- 100 g mortadelli
- 50 g selera naciowego
- 60 g cebuli
- 50 g marchewki
- 250 g passaty pomidorowej
- 200 g czerwonego wina
- 2 l bulionu
- 1 szklanka mleka lub śmietanki
Dodatkowo:
- 400 g domowego makaronu tagliatelle
- garść tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
Co potrzebujemy do gotowania:
- deska do krojenia
- 1 nóż szefa kuchni
- obieraczka do warzyw
- 3 miseczki
- szpatułka
- 2 garnki (1 na ragout, drugi do gotowania makaronu)
- łyżka cedzakowa
- wałek kuchenny
- duży widelec lub szczypce
- łyżka lub widelec