Na darmowy warsztat kulinarny zaprasza Was Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Bezpłatne warsztaty kulinarne online, które odbędą się 17 listopada 2020 od 15:00 do 15:45.
Mamy lockdown, ale to nie znaczy, że nie możemy wspólnie się bawić mimo zamknięcia gastronomii. Zapraszamy Was do wspólnego gotowania online! Co będziemy robić? Gotować razem 1 włoskie danie.
Tym razem na warsztat bierzemy jedyne i niepowtarzalne raviolo wypełnione płynnym żółtkiem z farszem z sera ricotta i szpinaku. Mhm…
Cały warsztat będzie trwał ok. 30 minut. W trakcie warsztatu możecie zadawać pytania i gotować razem z Cristiną.
Jeżeli macie ochotę gotować z nami, kliknijcie w link do wydarzenia na Facebooku. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników, które z łatwością kupicie w sklepie i narzędzi potrzebnych do gotowania.
Składniki dla 4 osób:
Raviolo:
– 200 g mąki 00 lub 450
– 2 jajka
– garść semoliny lub kaszy manny do oprószenia blatu
Składniki na farsz:
– 100 g ricotty
– 100 g szpinaku
– 4 żółtka
– 1 białko do smarowania
– 20 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
– 20 g sera Pecorino Romano
– 1 mała cebula
– oliwa z oliwek extra vergine
– gałka muszkatołowa
– 15 g masła
– sól i pieprz
Dodatkowo:
80 g tartego Parmigiano Reggiano ChNP
Co potrzebujemy do gotowania:
– 3 miski (na makaron, ricottę i szpinak)
– 1 patelnia
– 1 garnek do gotowania ravioli
– 1 łyżka cedzakowa
– 2 łyżki, 1 widelec
– 1 rękaw cukierniczy
– 1 nóż szefa kuchni
– wałek lub ręczna maszynka do wałkowania ciasta
– wykrawaczka do ravioli lub nóż