Marco Ghia, szef kuchni w Akademii Kulinarnej Whirlpool, zaprasza Was na darmowy warsztat kulinarny. Bezpłatne warsztaty kulinarne online odbędą się 20 listopada 2020 od 15:00 do 15:45.
Mamy lockdown, ale to nie znaczy, że nie możemy wspólnie się bawić mimo zamknięcia gastronomii. Zapraszamy Was do wspólnego gotowania online! Co będziemy robić? Gotować razem 1 włoskie danie.
Tym razem mamy dla Was klasyczne włoskie risotto z najbardziej jesiennym z warzyw, czyli dynią i Gorgonzolą.
Cały warsztat będzie trwał ok. 30 minut. W trakcie warsztatu możecie zadawać pytania i gotować razem z Marco.
Jeżeli macie ochotę z gotować z nami, kliknijcie w link do wydarzenia na Facebooku. Listę potrzebnych składników, które z łatwością kupicie w sklepie i narzędzi potrzebnych do gotowania znajdziecie poniżej.
Składniki na 2 porcje:
– 200 g ryżu Arborio
– 1 l wywaru warzywnego
– 1 mała cebula
– 1 łodyga selera
– oliwa z oliwek extra vergine
– 30 g zimnego masła
– 150 g sera Gorgonzola Piccante
– 250 g dojrzałej dyni
– 20 g cienko posiekanej pietruszki
– Sól i pieprz
Co potrzebujemy do gotowania:
– 1 garnek o pojemności 3 l
– waga kuchenna
– 1 rondelek o pojemności 1,5 l
– 1 chochla
– 1 drewniana łyżka
– 1 ostry nóż
– 1 deska do krojenia
– 1 szklanka
– 2 widelce