• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Kursy gotowania
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

SER GORGONZOLA W KUCHNI

Prowadzący: Marco Ghia

DATA: 16 listopada 2019 GODZ.: 19:00 - 23:00

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 16 listopada 2019 od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25). Podczas zajęć dowiecie się, jak ser gorgonzola może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów.

Wpływ gorgonzoli na zdrowie

Ser gorgonzola bardzo często niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny. Być może wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że nie zawiera glutenu ani laktozy. Ser ten obfituje w witaminę B, co sprawia, że spożywanie go może być dobre dla zdrowia.

Jak produkowany jest ser gorgonzola?

Ser gorgonzola może być produkowany jedynie w dwóch włoskich regionach: Piemoncie i Lombardii. Jego główny składnik stanowi pełne, pasteryzowane mleko krowie. By wytworzyć ser, wlewa się go kadzi, dbając przy tym o utrzymanie temperatury ok. 30°C. Osoby, które zajmują się produkcją gorgonzoli dodają następnie do mleka kultury bakterii fermentacji mlekowej, a także podpuszczkę i zarodniki penicyliny, dzięki czemu ser ten stanowi naturalny antybiotyk.

Wśród konsumentów znajdziemy zarówno zwolenników smaku gorgonzoli, jak i przeciwników. Na kurs gotowania zapraszamy wszystkich – może ci drudzy polubią jej specyficzny smak?

Kurs gotowania z serem gorgonzola w roli głównej poprowadzi Marco Ghia, sery dostarczy Northcoast, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki  Whirlpool.

Udostępnij22
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Menu:

  • Terrina z serem gorgonzola piccante DOP, porem karmelizowanym w miodzie, serem mascarpone i szpinakiem
  • Włoskie crespelle z cienkiego ciasta z serem gorgonzola dolce DOP, groszkiem zielonym podawane z sałatą i kiełbaską
  • Gnudi al gorgonzola piccante DOP, czyli włoskie, serowe kluseczki z czerwoną cebulą
  • Pieczone udka kurczaka z wędzonym boczkiem, serem gorgonzola piccante DOP serwowane z ziemniakami ‘fondente’
  • Cheesecake z sera gorgonzola dolce DOP z karmelizowaną gruszką, rozmarynem i winem Marsala
Udostępnij22
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra