Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 16 listopada 2019 od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25). Podczas zajęć dowiecie się, jak ser gorgonzola może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów.
Wpływ gorgonzoli na zdrowie
Ser gorgonzola bardzo często niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny. Być może wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że nie zawiera glutenu ani laktozy. Ser ten obfituje w witaminę B, co sprawia, że spożywanie go może być dobre dla zdrowia.
Jak produkowany jest ser gorgonzola?
Ser gorgonzola może być produkowany jedynie w dwóch włoskich regionach: Piemoncie i Lombardii. Jego główny składnik stanowi pełne, pasteryzowane mleko krowie. By wytworzyć ser, wlewa się go kadzi, dbając przy tym o utrzymanie temperatury ok. 30°C. Osoby, które zajmują się produkcją gorgonzoli dodają następnie do mleka kultury bakterii fermentacji mlekowej, a także podpuszczkę i zarodniki penicyliny, dzięki czemu ser ten stanowi naturalny antybiotyk.
Wśród konsumentów znajdziemy zarówno zwolenników smaku gorgonzoli, jak i przeciwników. Na kurs gotowania zapraszamy wszystkich – może ci drudzy polubią jej specyficzny smak?
Kurs gotowania z serem gorgonzola w roli głównej poprowadzi Marco Ghia, sery dostarczy Northcoast, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Terrina z serem gorgonzola piccante DOP, porem karmelizowanym w miodzie, serem mascarpone i szpinakiem
- Włoskie crespelle z cienkiego ciasta z serem gorgonzola dolce DOP, groszkiem zielonym podawane z sałatą i kiełbaską
- Gnudi al gorgonzola piccante DOP, czyli włoskie, serowe kluseczki z czerwoną cebulą
- Pieczone udka kurczaka z wędzonym boczkiem, serem gorgonzola piccante DOP serwowane z ziemniakami ‘fondente’
- Cheesecake z sera gorgonzola dolce DOP z karmelizowaną gruszką, rozmarynem i winem Marsala