Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 2 marca 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Sery to odwieczna miłość Włochów, którzy wprowadzają je do swojego menu na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nikt, oprócz mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, nie jest w stanie wyliczyć wszystkich ich gatunków. Różnią się nie tylko rodzajem mleka, z którego są wytwarzane, ale również stopniem dojrzałości, aromatem, twardością, zapachem. Cristina pokaże Wam jak wykorzystać różne rodzaje serów do przygotowania typowo włoskich dań. Każdy z nich ma inną konsystencję, aromat, jedne są ostre w smaku, inne zaś delikatne, kremowe, mleczne. Zobaczycie jak najlepiej połączyć je z innymi smakami i produktami, na przykład z miodem gryczanym, orzechami, bekonem, czy szałwią. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować włoskich serów, już teraz jesteśmy pewni, że je pokochacie!
Serowe pyszności gwarantuje Cristina Catese, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Menu:
- Tarta z ciasta brise z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem gryczanym
- Koszyczki z Parmigiano Reggiano z pomidorkami, mozzarellą i bazylią
- Naleśnikowe saszetki z ricottą, dojrzałym Asiago, szczypiorkiem i redukcją z sosu balsamicznego
- Conchiglioni nadziewane farszem z bekonu, ricotty, groszku z beszamelem
- Filet wieprzowy zawijany z bekonem, szałwią w sosie z gorgonzoli
- Sernik z czekoladą