Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na warsztaty cukiernicze, które odbędą się 22 lutego 2020 w godz. od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Mało kto potrafi odmówić sobie słodyczy. Jednak mimo, że nie jest to grupa produktów, którą zaleca się jeść, czasami warto dać sobie choćby małą dyspensę i spałaszować ulubiony smakołyk. Idealną okazją do tego są warsztaty cukiernicze w naszej Akademii, które dedykujemy tym razem samym słodkościom. Spotkanie zaczniemy od nauki degustacji „blind test” różnego rodzaju oliwy z oliwek extra vergine. Następnie skupimy się na wykorzystaniu ich w pieczeniu ciast, na przygotowaniu pączuszków włoskich, a przede wszystkim na przyjemności, jaka z tego płynie. Dowiecie się m.in. której oliwy z oliwek extra vergine najlepiej używać do wypieków, z czym prawidłowo łączyć składniki i oczywiście, ile jesteście w stanie zjeść. Pamiętajcie – to, co przyrządzicie musi zniknąć ze stołu! Mniam!
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
Słodkości przygotujecie pod okiem Cristiny, oliwę zapewni Monini, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Ciasto kruche na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato
- Crostata wypełniona ciasteczkami amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine Monini Delicato
- Typowe ciambelline na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico z orzechami; czekoladowe; z nasionami fenkuła
- Ciasto z jabłkami, cynamonem, cukrem trzcinowym z oliwą z oliwek extra vergine Monini Gran Fruttato
- Kruche ciasto na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico z aksamitnym kremem migdałowym i skórką cytrynową