Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na warsztat kulinarny, który odbędzie się 21 września, od 19:00 do 23:00 , w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25)
Apulia to region Włoch, który można opisać trzema słowami: morze, słońce i wyjątkowa kuchnia.
Ta ostatnia ma w sobie wiele smaków, które opierają się raczej na prostych składnikach, takich jak zboża, rośliny strączkowe, owoce morza, świeża pasta orecchiette. Cristina, rodowita Włoszka, pokaże Wam jak przygotować tradycyjne dania kuchni apulijskiej, które zachwycają swoją prostotą, aromatem i smakiem. Na przekąskę przyrządzicie friselle, czyli chrupiącą i specjalnie wysuszoną grzankę w formie chlebka z dziurką z dodatkiem aromatycznych pomidorów i bazylii.
Następnie w menu znajdzie się klasyk – czyli domowe orecchiette z kremem z brokuła i chili, a kolejne dania będą obfitować w owoce morza. Na deser słodkie i delikatne muffinki z ciasta migdałowego.
Apulijskie smaki czekają na Was!
Cristina Catese nauczy Was jak przygotować tradycyjne potrawy Apulii, a pomoże jej w tym nowoczesne zaplecze kuchenne, z niezawodnymi sprzętami do zabudowy marki Whirlpool
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba San pellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Friselle, czyli typowa apulska przekąska z pomidorkami i bazylią
- Cozze arraganate, czyli małże zapiekane z bułką tarta i ziołami
- Orecchiette alle cime di rapa, czyli domowa pasta fresca z kremem z brokuła i chili
- Bogata w smaku potrawka z owoców morza, ziemniaczków z aromatycznymi ziołami - typowe danie z Apulii
- Bocconotti di Sannicandro, czyli delikatne muffinki z ciasta migdałowego