Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się w sobotę 11 maja 2019, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Ziemia nieodkryta, czubek włoskiego buta, nieszablonowa podróż. To właśnie Kalabria. Region Italii, gdzie życie płynie wolno, spokojnie i… pysznie. Kuchnia w tej części kraju szczyci się pikantnymi smakami. Jedna z papryczek nazywana jest nawet viagrą. Najsłynniejszym jednak pikantnym przetworem jest Nduja di Spilinga. Pod tą nazwą kryje się pikantna kiełbasa o miękkiej, wręcz kremowej konsystencji. Wytwarza się ją z tłustych części wieprzowiny, peperoncino i soli. Kalabryjska sztuka kulinarna to ponadto wyśmienite ryby, owoce morza, bakłażany czy słynna czerwona cebula z Tropei. To też makaron fileja i czekoladowo-orzechowe lodowe trufle, czyli Tartufo di Pizzo. U nas skosztujecie między innymi wspomniany, tradycyjny makaron, placuszki cukiniowe, pieczywo i oczywiście typowe, kalabryjskie danie z bakłażanem.
Cristina Catese zapewni Wam inspirujące i pyszne, regionalne dania, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- File fileja, czyli tradycyjny, domowy makaron kalabryjski z ostrą surową kiełbasą i ricottą
- Lasagna z owocami morza: mulami, krewetkami i małżami i pomidorowo-rybnym sosem w stylu kalabryjskim
- Włoskie placuszki z cukinii, serem Parmigiano Reggiano DOP i serem Provola oraz pietruszką
- Pitta china, typowe kalabryjskie pieczywo faszerowane jajkami, kiełbasą nduja (pikantna), serem Provola, mozarellą i pomidorami
- Bakłażany nadziewane mięsem wołowym, pomidorami, z ostrą wędliną i świeżymi warzywami oraz serem Provola