• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Kursy gotowania
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

SMAKI KALABRII

Prowadzący: Cristina Catese

DATA: 11 maja 2019 GODZ.: 11:00 - 15:00

Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się w sobotę 11 maja 2019, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).

Ziemia nieodkryta, czubek włoskiego buta, nieszablonowa podróż. To właśnie Kalabria. Region Italii, gdzie życie płynie wolno, spokojnie i… pysznie. Kuchnia w tej części kraju szczyci się pikantnymi smakami. Jedna z papryczek nazywana jest nawet viagrą.  Najsłynniejszym jednak pikantnym przetworem jest Nduja di Spilinga. Pod tą nazwą kryje się pikantna kiełbasa o miękkiej, wręcz kremowej konsystencji. Wytwarza się ją z tłustych części wieprzowiny, peperoncino i soli. Kalabryjska sztuka kulinarna to ponadto wyśmienite ryby, owoce morza, bakłażany czy słynna czerwona cebula z Tropei. To też makaron fileja i czekoladowo-orzechowe lodowe trufle, czyli Tartufo di Pizzo. U nas skosztujecie między innymi wspomniany, tradycyjny makaron, placuszki cukiniowe, pieczywo i oczywiście typowe, kalabryjskie danie z bakłażanem.

Cristina Catese zapewni Wam inspirujące i pyszne, regionalne dania, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki  Whirlpool.

Udostępnij3
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Menu:

  • File fileja, czyli tradycyjny, domowy makaron kalabryjski z ostrą surową kiełbasą i ricottą
  • Lasagna z owocami morza: mulami, krewetkami i małżami i pomidorowo-rybnym sosem w stylu kalabryjskim
  • Włoskie placuszki z cukinii, serem Parmigiano Reggiano DOP i serem Provola oraz pietruszką
  • Pitta china, typowe kalabryjskie pieczywo faszerowane jajkami, kiełbasą nduja (pikantna), serem Provola, mozarellą i pomidorami
  • Bakłażany nadziewane mięsem wołowym, pomidorami, z ostrą wędliną i świeżymi warzywami oraz serem Provola
Udostępnij3
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra