Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na warsztat kulinarny, który odbędzie się 7 lipca, od 11:00 do 15:00 , w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Dzień wolny, słońce, gwar, spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół w miejscu pełnym włoskiego temperamentu i kuchni wypełnionej intensywnymi aromatami? Dlaczego nie! Zapraszamy Was na chwilę do słonecznej Sycylii, gdzie będziecie mogli spróbować i samemu przygotować klasyki tamtejszej kuchni. Cristina zdradzi Wam co jest podstawą sycylijskich kulinariów, pokaże jak przygotować ręcznie robione tagliolini z domowym sycylijskim pesto, czy typowy warzywny przysmak, czyli caponatinę. Dania wypełnią Wam soczyste pomarańcze,a na deser przygotujecie prawdziwą bombę dla łasuchów, czyli sycylijskie cannoli.
Abyście mogli przekonać się o wyjątkowości sycylijskich smaków, wszystkie produkty sprowadzone będą z Sycylii! Nie przegapcie tego!:)
Cristina dopilnuje, by każdy z uczestników warsztatów wyszedł porządnie najedzony, a dzięki sprzętowi do zabudowy marki Whirlpool oraz profesjonalnym mikserom, blenderom i malakserom marki KitchenAid, ten plan powiedzie się na 100%!
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini oraz produkty marki Barilla. O naturalną wodę źródlaną zadba Sanpellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Pasta ‘ncasciata, czyli pieczona pasta maccheroni z bardzo aromatycznym ragout
- Ręcznie robione tagliolini z domowym sycylijskim czerwonym pesto i migdałami
- Bruschetta with Caponatina, czyli z tradycyjnymi sycylijskimi warzywami
- Sałatka z pomarańczami, koprem włoskim i czarnymi oliwkami
- Cannoli po sycylijsku
- Domowe pomidory suszone od a do z