• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Kursy gotowania
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

SPAGHETTONI ALL’ ETRUSCA

Prowadzący: Cristina Catese

DATA: 6 listopada 2020 GODZ.: 15:00 - 15:45

Na darmowy warsztat kulinarny zaprasza Was Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Bezpłatne warsztaty kulinarne online, które odbędą się 6 listopada 2020 od 14:00 do 14:45.

Mamy lockdown, ale to nie znaczy, że nie możemy wspólnie się bawić mimo zamknięcia gastronomii. Zapraszamy Was do wspólnego gotowania online! Co będziemy robić? Gotować razem 1 włoskie danie.  Spaghettoni all’ Etrusca, czyli domowy makaron w formacie grubszego spaghetti. Przygotujecie go z dwóch składników: mąki i wody, a ciasto wyrobicie ręcznie. Makaron będziemy serwować z sosem na bazie gotowanego jajka, czosnku i sera Pecorino Romano.

Cały warsztat będzie trwał ok. 30 minut. W trakcie warsztaty możecie zadawać pytania i gotować razem z Cristiną.

Jeżeli macie ochotę z gotować z nami, kliknijcie w link do wydarzenia na Facebooku. Listę potrzebnych składników, które z łatwością kupicie w sklepie i narzędzi potrzebnych do gotowania znajdziecie poniżej.

Składniki dla 4 osób:

Makaron:
– 200 g mąki pszennej 450/500
– 200 g mąki z pszenicy durum lub mąki do robienia makaronów lub pizzy (ewentualnie używamy kaszy manny)
– Sól
– Woda

Sos:
– 4 jajka gotowane na twardo (gotujemy wcześniej)
– 5-6 ząbków czosnku
– 1 natka pietruszki
– kilka listków świeżej mięty i bazylii (mięta jest opcjonalna)
– 100 g startego Pecorino Romano lub innego włoskiego Pecorino lub Parmigiano Reggiano
– Oliwa z oliwek extra vergine – najlepsza, jaką macie, czyli włoska
– Sól i pieprz do smaku

Co potrzebujemy do gotowania:

– Waga kuchenna lub miarka
– Miska do wyrabiania ciasta
– Wałek do ciasta (ewentualnie czysta butelka po winie lub inna szklana)
– Garnek do gotowania makaronu
– Czerpak do makaronu lub sitko
– Nóż
– Widelec, łyżka
– praska do czosnku (ew. czosnek można posiekać nożem)
– 2 deski (jedna do suszenia makaronu, druga do krojenia jajek i warzyw)

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Podczas gotowania nasi kucharze będą korzystać z  intuicyjnych sprzętów do zabudowy z linii W Collection marki Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra