Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 19 stycznia 2019, od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Nasiona roślin strączkowych to bogate źródło witamin, składników mineralnych i białka – to dlatego przez wieki uznawane były za pokarm ludzi biednych zastępujący mięso, na które nie było ich stać. Potrawy z fasoli, groszku, czy ciecierzycy nadal są bardzo popularne i lubiane we Włoszech. W Nowy Rok na każdym stole znajduje się nawet specjalna, tradycyjna potrawa z soczewicą w roli głównej, która jest wtedy zwiastunem dobrobytu i pieniędzy – ze względu na kształt jej nasion. Chociaż potrawy ze strączkami uchodzą za ciężkostrawne, można je tak przygotować i przyprawić, aby to złagodzić! Są uniwersalne w wykorzystaniu, o czym opowie Wam Marco. Ugotujecie fasolę po toskańsku, prawdziwą minestrone i makaron z fasolą, a do tego orzeźwicie się pyszną sałatką z fenkułem, czyli koprem włoskim. Jesteśmy ciekawi Waszych wrażeń.
Smakowite dania gwarantuje nasz szef kuchni Marco Ghia, a w gotowaniu pomoże nowoczesne zaplecze kuchenne z innowacyjnymi oraz intuicyjnymi sprzętami do zabudowy z najnowszej linii W Collection – marka Whirlpool.
Menu:
- Crostini z zielonym groszkiem i ziołami
- Fasola po toskańsku
- Farinata z cieciorki i mąki kukurydzianej podawana z krewetkami
- Włoska minestrone z kurkumą i mieszanką nasion strączkowych
- Klasyczny makaron z fasolką borlotti
- Sałatka z fenkułem, czyli koprem włoskim, kapustą i orzechami arachidowymi