Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie ma przyjemność zaprosić na wieczór poświęcony Anthony’emu Bourdain, który odbędzie się 8 czerwca od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory ul. Mińska 25).
Szef kuchni, osobowość telewizyjna, autor książek. Jego autobiograficzna książka „Kitchen Confidential” odbiła się szerokim echem w świecie gastronomii, a na jej podstawie powstał serial „Kill Grill”. To właśnie ta publikacja zapewniła mu rozpoznawalność i ogólnoświatową karierę.
Anthony Bourdain w swoich programach nie tylko gotował. Odkrywał smaki, pokazywał historię ludzi i kulturę przeróżnych miast z całego świata. Nazywany był gwiazdą rocka świata gastronomii – na pewno wpływ miała na to jego historia: fan tatuaży, rzucił college, miał problemy z narkotykami i nie stronił od alkoholu. Nauczył Obamę wsiorbywania azjatyckich noodli, doceniał proste smaki i uważał, że każdy, kto skończy 12 lat powinien wiedzieć jak usmażyć omlet, zgrillować steka, upiec kurczaka czy ugotować zupę.
Poprzez ekrany telewizorów potrafił nie tylko zarazić swoją pasją do dobrego jedzenia, ale również zwrócić uwagę na ważne problemy.
8 czerwca to rocznica śmierci Anthonego Bourdaina. Dlatego chcielibyśmy zaprosić Was na warsztaty, dzięki którym przybliżymy Wam nasze ulubione przepisy tego wyjątkowego człowieka i wspólnie uczcimy jego pamięć.
Przepisy Anthonye’go wybrał Marco Ghia, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Włoska Akademia Kulinarna współpracuje z fundacją Zobacz…JESTEM.
Źródło fotografii: Facebook
Menu:
- Sałata lodowa z pancettą i serem Stilton
- Chowder z małży
- Bułka z kiełbasami i papryką
- Po Boy z ostrygami
- Kurczak z masłem, cytryną i puree ziemniaczanym w stylu Robuchona
- Pieczone buraki z pomarańczą i czerwoną cebulą podawane z serem