Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 28 kwietnia 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Kolejny kurs z serii “Uniwersytet Kulinarny” poświęcony jest podstawowym deserom. Na początku Michał przekaże Wam podstawową, a zarazem najważniejszą wiedzę dotyczącą tej dziedziny kulinariów. Jest to baza, od której można rozpocząć przygodę ze słodkościami. Jaka temperatura pieczenia jest odpowiednia dla kremu anglais, czy podstawowego kremu cukierniczego? Jak przygotować prawidłowo bezę, aby jej nie przepalić lub żeby nie opadła? Michał opowie też o różnicy w bezach francuskiej, włoskiej i szwajcarskiej, a także podstawowych ciastach i kremach, które stanowią bazę wielu deserów. Dowiecie się jak przygotować ciasto parzone – a nie jest to takie proste jak się wydaje! Przygotujecie wspólnie crème brûlée, czy chrupiącego ptysia, a także małe bezy francuskie.
Przygotujcie się na kolejną dawkę kulinarnej wiedzy!
Kulinarne pyszności i mnóstwo praktycznej wiedzy gwarantuje Wam Michał Toczyłowski, nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool, a profesjonalne miksery i blendery marka KitchenAid.
Menu:
- Crème brûlée, czyli klasyczny francuski deser zapiekany
- Pâte à Choux au craquelin i Crème pâtissière, czyli chrupiący ptyś z podstawowym kremem cukierniczym
- Meringue française, czyli małe bezy francuskie
- Fondant au chocolat i Crème anglaise, czyli czekoladowe ciastko z płynnym środkiem polane kremem angielskim