Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 22 września 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Rozpoczynamy drugą edycję Uniwersytetu Kulinarnego!
To autorski cykl kursów gotowania od podstaw. Skierowany jest do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę kulinarną i chcą nabyć podstawowej wiedzy o technikach kulinarnych oraz bazowych produktach. To również doskonały cykl dla osób, które chcą podszkolić się w gotowaniu i nabyć profesjonalną wiedzę w określonym zakresie. Jeśli coś sprawia Wam trudność, macie problem np. z filetowaniem ryby, chcecie dowiedzieć się jaki jest sekret przygotowania idealnego ciasta na pierogi czy makaron lub, po prostu, chcecie mieć frajdę z gotowania, zapraszamy na nasze wyjątkowe wyjątkowe warsztaty. Będzie dużo pracy, ale i dużo radości i uśmiechu. Jesteście gotowi? My tak!
Podczas kursu Michał odpowie na pytanie, dlaczego każdy z nas powinien mieć nóż szefa kuchni schowany w kuchennej szafce. Dowiecie się również jakie są rodzaje noży i do czego one konkretnie służą (jesteśmy pewni, że Michałowi uda się Was zadziwić). Poza tym, podczas kurs,u nauczycie się podstawowych technik, które musi opanować każdy szanujący się kucharz: jak poprawnie trzymać nóż, jak uchronić się przed zacięciami, jak dbać o noże, by wolniej się tępiły. Poznacie również techniki krojenia: julienne, brunoise, chiffonade, concase, mirepoix i batonnet. Nauczycie się bowiem kroić w idealne kostki, paski i piórka, a tym samym żadna potrawa nie będzie dla Was zagadką.
Kulinarne pyszności i mnóstwo praktycznej wiedzy gwarantuje Wam Michał Toczyłowski, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba San pellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Julienne i Mirepoix – Smażone Spring Rolls ze świeżymi warzywami, ziołami i dressingami z zupą phỞ bò
- Brunoise – Tatar z łososia z brunoise z jabłek i zielonego ogórka ze świeżymi ziołami
- Batonnet – Frytki francuskie z batatów z chimichurri
- Concase i Chiffonade – Bruschetta z kolorowymi pomidorami i chiffonade z różnych rodzajów Bazyli
- Filetowanie cytrusów – Sałatka z cytrusów z miodowym dressingiem i granatem