Uniwersytet Kulinarny to autorski cykl kursów gotowania od podstaw. Jest on skierowany do osób które dopiero rozpoczynają swoją przygodę kulinarną i chcą nabyć podstawowej wiedzy o technikach kulinarnych oraz bazowych produktach. Kurs kierujemy również do osób, które chcą podszkolić się w gotowaniu i nabyć profesjonalną wiedzę w określonym zakresie. Jeśli coś sprawia Wam trudność, macie problem np. z filetowaniem ryby, chcecie dowiedzieć się jaki jest sekret przygotowania idealnego ciasta na pierogi czy makaron lub po prostu chcecie mieć frajdę z gotowania, zapraszamy na nasz wyjątkowy cykl. Będzie dużo pracy, ale i dużo radości i uśmiechu. Jesteście gotowi? My tak!
Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 20 stycznia 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Podczas kursu Michał odpowie na pytanie, dlaczego każdy z nas powinien mieć nóż szefa kuchni schowany w kuchennej szafce. Dowiecie się również jakie są rodzaje noży i do czego one konkretnie służą (jesteśmy pewni, że Michałowi uda się Was zadziwić). Poza tym, podczas kursu nauczycie się podstawowych technik, które musi opanować każdy szanujący się kucharz: jak poprawnie trzymać nóż, jak uchronić się przed zacięciami, jak dbać o noże, by wolniej się tępiły. Poznacie również techniki krojenia: julienne, brunoise, chiffonade, concase. Nauczycie się bowiem kroić w idealne kostki, paski i piórka, a tym samym żadna potrawa nie będzie dla Was zagadką.
Menu opiera się na technikach krojenia i oczywiście najlepszych smakach.
Z tych warsztatów wyjdziecie nie tylko z wiedzą szefa kuchni, ale również z pełnym brzuchem i kilkoma sprawdzonymi przepisami.
Dużo nauki i wiedzy zapewni Wam Michał Toczyłowski, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
O najwyższą jakość produktów zadba BioBazar Soho Factory.
Menu:
- Julienne – Kolorowe Spring Rolls ze świeżymi warzywami, ziołami i dressingami
- Brunoise i Mirepoix – Ossobuco z brunoise z warzyw jarzynowych
- Concase i Chiffonade – Bruschetta z pomidorami i chiffonade z Bazyli
- Filetowanie cytrusów – Sałatka z cytrusów i buraków z rukwią wodną