Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 8 czerwca 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Czerwcowy warsztat kulinarny z cyklu “Uniwersytet Kulinarny” będzie pod znakiem ryb i owoców morza. Pozwoli on oswoić się z tym tematem, zagłębić w techniki oprawiania i filetowania ryb. Michał nauczy Was od początku, jak wybrać odpowiednią rybę, na co zwrócić uwagę przy jej kupnie, jak rozpoznać, czy produkt jest świeży i dobrej jakości. Następnie przejdziecie do obróbki różnego rodzaju ryb i pod okiem kucharza spróbujecie poczuć się pewnie filetując je. Michał pokaże Wam też, do czego można wykorzystać resztki produktów, aby się nie zmarnowały.
Dowiecie się, jak odpowiednio przygotować owoce morza, jak je oczyścić, obierać, czy otwierać. Poznacie kilka ważnych zasad dotyczących ich świeżości, jak szybko rozpoznać, czy nadają się do zjedzenia. Wspólnie przygotujecie między innymi kalmary, krewetki, mule, czy azjatycką zupę rybną.
Szykujcie się na sporą dawkę gotowania i nauki!
Kulinarne pyszności i mnóstwo praktycznej wiedzy gwarantuje Wam Michał Toczyłowski. Nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy zapewnia marka Whirlpool, a profesjonalne miksery, blendery i malaksery – marka KitchenAid.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini oraz produkty marki Barilla. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba Sanpellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Menu:
- Kalmary z sosem czosnkowym
- Smażona dorada z puree z kalafiora i grillowanymi warzywami
- Krewetki w białym winie z zielonym pieprzem podane ze świeżym pieczywem
- Spaghetti z Mulami i włoskim Guanciale
- Azjatycka zupa rybna