Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 20 października 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Rozpoczynamy drugą edycję Uniwersytetu Kulinarnego!
To autorski cykl kursów gotowania od podstaw. Skierowany jest do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę kulinarną i chcą nabyć podstawowej wiedzy o technikach kulinarnych oraz bazowych produktach. To również doskonały cykl dla osób, które chcą podszkolić się w gotowaniu i nabyć profesjonalną wiedzę w określonym zakresie. Jeśli coś sprawia Wam trudność, macie problem np. z filetowaniem ryby, chcecie dowiedzieć się jaki jest sekret przygotowania idealnego ciasta na pierogi czy makaron lub, po prostu, chcecie mieć frajdę z gotowania, zapraszamy na nasze wyjątkowe wyjątkowe warsztaty. Będzie dużo pracy, ale i dużo radości i uśmiechu. Jesteście gotowi? My tak!
Czym różni się wywar od bulionu? A bulion od rosołu? A rosół od consomme? Brzmi trudno i skomplikowanie, ale Michał wytłumaczy Wam tajemnice każdego z nich. Pamiętajcie, że dobre wywary i buliony są nierzadko sposobem na sukces w kuchni. To dzięki ich głębi smaku można przyrządzać kolejne dania, zupy, sosy. Podczas warsztatów nauczycie się przygotowywać podstawowe buliony: warzywny, wołowy, drobiowy i rybny. Następnie wykorzystacie je do przygotowanie klasycznych zup i sosów, owianych sławą na całym świecie.
Kulinarne pyszności i mnóstwo praktycznej wiedzy gwarantuje Wam Michał Toczyłowski, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba San pellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Wywar warzywny – Tabuleh z pęczaku gotowanego w wywarze warzywnym, z pieczonymi warzywami i mikro ziołami
- Bulion Wołowy – Burger Wołowy z sosem Demiglace, w Brioche z Gorgonzolą i gruszką
- Bulion Drobiowy – Aromatyczny japoński Ramen z jajkiem 6 minutowym, warzywami i świeżymi ziołami
- Wywar rybny – Veloute Rybny z grillowaną doradą, puree dyniowym i karmelizowanym topinamburem