Uniwersytet Kulinarny to autorski cykl kursów gotowania od podstaw. Jest on skierowany do osób które dopiero rozpoczynają swoją przygodę kulinarną i chcą nabyć podstawowej wiedzy o technikach kulinarnych oraz bazowych produktach. Kurs kierujemy również do osób, które chcą podszkolić się w gotowaniu i nabyć profesjonalną wiedzę w określonym zakresie. Jeśli coś sprawia Wam trudność, macie problem np. z filetowaniem ryby, chcecie dowiedzieć się jaki jest sekret przygotowania idealnego ciasta na pierogi czy makaron lub po prostu chcecie mieć frajdę z gotowania, zapraszamy na nasz wyjątkowy cykl. Będzie dużo pracy, ale i dużo radości i uśmiechu. Jesteście gotowi? My tak!
Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 17 lutego 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Czym różni się wywar od bulionu? A bulion od rosołu? A rosół od consomme? Brzmi trudno i skomplikowanie, ale Michał wytłumaczy Wam tajemnice każdego z nich. Pamiętajcie, że dobre wywary i buliony są nierzadko sposobem na sukces w kuchni. To dzięki ich głębi smaku można przyrządzać kolejne dania, zupy, sosy. Podczas warsztatów nauczycie się przygotowywać podstawowe buliony: warzywny, wołowy, drobiowy i rybny. Następnie wykorzystacie je do przygotowanie klasycznych zup i sosów, owianych sławą na całym świecie.
Kulinarne pyszności i mnóstwo praktycznej wiedzy gwarantuje Wam Michał Toczyłowski, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Menu:
- Wywar Warzywny - Cebulowa na cydrze z grzankami z chałki
- Wywar Wołowy – Demi glace z winem na steku i klasycznym puree ziemniaczanym
- Wywar Drobiowy – Zupa Miso z makaronem ryżowym świeżymi warzywami i ziołami
- Wywar Rybny – Velouté rybny ze smażoną doradą