Michał Toczyłowski, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 9 grudnia 2017, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Święta Bożego Narodzenia charakteryzują się swoimi wyjątkowymi tradycjami, szczególnie ważne są te kulinarne. Od zawsze wiadomo, że podczas Wigilii na stołach muszą znaleźć się potrawy rybne. Zazwyczaj jest to karp, śledź, ale pośród 12 potraw także łosoś znalazł swoje miejsce na świątecznym stole. Do tradycji należą także pierogi, zazwyczaj z kapustą, ale, w zależności od regionu kraju, mogą to być także pierogi z farszem grzybowym lub z serem.
Tym razem Michał Toczyłowski proponuje Wam domowe wigilijne potrawy, ale w wydaniu fine dining. W menu znajdą się podstawy tradycyjnej kuchni wigilijnej, ale w nowoczesnym wydaniu. Wspónie z Michałem odświeżycie wigilijne dania, ale też powrócicie smakami do rodzinnych domów, zapachu grzybów, ryby, przypraw i pieczonego ciasta.
Wigilijne kulinarne pyszności gwarantuje Wam Michał Toczyłowski, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool.
Menu:
- 1. Śledź/Marchew/Cebula/Kapary/Quatre-épices, czyli śledź w korzennej marynacie z warzywami, grzankami i chipsami z czosnku
- 2. Pierogi grzybowe/wywar grzybowy/Crème fraîche/parmigiano reggiano, czyli pierogi z farszem grzybowym, z Crème fraîche i płatkami parmigiano reggiano, podane w esencjonalnym bulionie grzybowym
- 3. Karp/Galareta/Kopytka/Brokuły/Pietruszka, czyli smażony Karp na galarecie, puree z brokułów, kopytka i chipsy z pietruszki.
- 4. Sernik/Piernik/Makowiec, czyli sernik nowojorski na makowcu z lodami piernikowymi na kruszonce i klementynkami