Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz magazyn Kuchnia mają przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 21 lipca 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory ul. Mińska 25).
Cristina zaprasza na warsztat wszystkich miłośników glutenu. Swoją kulinarną przygodę rozpoczniecie od podstaw: nauczycie się przygotowywać zakwas, Cristina opowie jak o niego dbać i do czego dodawać. Po tym warsztacie Wasza kuchnia zmieni się diamentralnie! Dowiecie się jak przygotowywać puszyste mleczne bułeczki z dodatkiem czarnuszki, które (jesteśmy tego pewni) na stałe zagoszczą na Waszych śniadaniowych stołach. Będziecie również zwinnie zawijać rosette, czyli typowo włoskie bułeczki, które kształtem przypominają kwiaty. Czy możemy opowiadać o włoskim pieczywie nie wspominając o focaccii? Tym razem Cristina nauczy uczestników przepisu na jej mocno wyrośniętą wersję, która z powodzeniem może zastępować domowe pieczywo, a smakiem będzie przywodzić wspomnienia znad Półwyspu Apenińskiego. Warsztaty zakończymy chrupiąc pagnottę, czyli bochen pszennego chleba – kolejny glutenowy klasyk włoski.
Dobrą zabawę oraz smaczne potrawy gwarantują magazyn Kuchnia i Cristina Catese. O przyjemne i łatwe gotowanie zadba marka Whirlpool z nowoczesnym zapleczem kuchennym i niezawodnymi sprzętami do zabudowy, a profesjonalne miksery, blendery i malaksery dostarczy jak zawsze marka KitchenAid.
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba Sanpellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Domowy zakwas
- Mleczne bułeczki z czarnuszką
- Rosette, czyli włoskie bułeczki kształtem przypominające kwiaty
- Focaccia
- Pagnotta, czyli włoski bochen pszennego chleba