Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na warsztaty kulinarne, które odbędą się 6 lutego 2021 od 11:00 do 15:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Ciasto drożdżowe, a może cienkie i chrupiące? Wytrawna focaccia, a może klasyczny placek z sosem pomidorowym? Każdy ma swoją ulubioną wariację na temat włoskiej pizzy, ale jak wiadomo, sekret tkwi w szczegółach! Podczas warsztatów kulinarnych, pod okiem Cristiny Catese nauczycie się wyrabiać podstawowe ciasto na pizzę i nie tylko 😉 Zaskoczymy Was przepisami na pinzerotti prosto z Apulii i neapolitańskie pizzette! Zabierzcie swoich przyjaciół, spotkajmy się w sobotnie przedpołudnie w naszej Akademii i poczujcie się jak prawdziwi włoscy pizzaiolo! 🙂
Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji nas odwiedzić zobaczcie, jak bawiliśmy się na naszych warsztatach kulinarnych.
Menu:
- Podstawowe ciasto na pizzę o 60% i 70% hydratacji
- Focaccia polentona, czyli focaccia z mąki kukurydzianej z serem Gorgonzola
- Rustykalna pizza alla puttanesca z pomidorami, anchois, kaparami i czarnymi oliwkami
- Smażone pinzerotti faszerowane pomidorami, mozzarellą i oregano
- Pizzette Montanare, czyli małe smażone pizze z sosem pomidorowym, serem Pecorino Romano ChNP i bazylią
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
Przepisy na włoskie pizze i focaccie przybliży Wam Cristina, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.